Exception [İstisna] – Sırbistan’da Genç Kosovalı Sanatçılar Sergisi Vakası

Bu bölümde Exception – Contemporary art scene of Prishtina [İstisna – Priştine Güncel Sanat Sahnesi] başlıklı sergi ve bu serginin Şubat 2008’de Belgrad’da vahşi bir biçimde açılma(ma)sı “vakası” ele alınıyor. Sergiyle aşağı yukarı aynı zamanlarda yerel Kosova liderliğinin Sırbistan’dan bağımsızlığını ilan etmesinden hemen önce ve sonrasında patlak veren kitlesel siyasi fırtınanın gölgesinde kalan bu olay, Belgrad’ın “eleştirel sanat ve aktivizm sahnesi” diye tanımlayabileceğimiz çevrelerde bir dizi mitsel yananlamlar kazandı. Bu bölüme aldığımız üç metnin amacı, böyle bir olayın ortaya çıkmasına katkıda bulunan koşulları ve kümelenmeleri incelemek, tüm bu olanların tam olarak ne anlama geldiğini anlamaya çalışmak ve doğurduğu sonuçları analiz etmek. Yayımlanmasının hemen ardından çeyrek milyon defa tıklanan bu video klibin şu anda eski Yugoslavya diye bilinen bölgede yaşayan çağdaş toplumların içinde bulunduğu koşullar hakkında çok şey söylediği kanaatindeyiz (bu videonun yeni bir versiyonunu buraya yeniden yükledik. Burada, yaratıcısının bir nevi savunmasını yapan bir açıklamanın İngilizce çevirisi bulunuyor. Bu metni okumak için “more info”ya tıklayın.) Videoda bulunan tek tük konuşmalar Sırpça, fakat görüntülerin oradaki toplumsal gerilimi ve “geçiş halindeki bir toplum”un çözümsüz bulmacası ile günümüzün küresel kapitalizminin “periferi”si olarak algılanan şeyi “normalize” eden bir araç olarak “kimlik politikaları”nin kararsızlığı içine sıkışmış “küçük bireyin” çaresiz konumunu anlatmaya yettiğine inanıyoruz.

Aşağıda, bu sergiyi çevreleyen olayların bir kronolojisini ve konuyla ilgili “İstisna vakası”nın ardından yapılan kimi tartışmalara verilen tepkileri de içeren bazı linkler bulabilirsiniz.

Jelena Vesić, Dušan Grlja ve Vladimir Jerić Vlidi


İlk yayınlanan sürümler @Archive.org

Sergileme Politikaları ve Güncel Sanatta Ulusal Temsilin Sorunları, Jelena Vesić
Dört Perde ve Bir Çift Çorap
, Vladimir Jerić Vlidi
İstisna ve Olağanüstü Hal
, Dušan Grlja



Olayların Kronolojisi: Marko Miletić
(Kontekst Gallery)

22 Ocak 2008

Belgrad’dan Kontekst ve Novi Sad’dan Napon adlı STK’ların düzenlediği İstisna – Priştine Güncel Sanat Sahnesi adlı serginin Novi Sad Voyvodina Çağdaş Sanat Müzesi’nde açılışı

25 Ocak 2008

Sırbistan Demokratik Partisi (DSS) ile Sırbistan Sosyalist Partisi’nin (SPS) belediye komitelerinin yanı sıra Kosova’dan Atılan ve Tahliye Edilen Sırplar Derneği, Belediye yetkililerinin sergiyi kapatmalarını talep ediyor, yoksa medyada da duyurmuş oldukları gibi sergiyi kendilerinin kapatacağını bildiriyorlar. Aynı gün Dren Maliqi’nin Face to Face [Yüz Yüze] adlı işi pek çok medya organında manipülasyon aracı olarak kullanılıyor.

3 Şubat 2008

Başkanlık seçimlerinin ikinci turu yapılıyor. Demokratik Partinin (DS) adayı Boris Tadić seçiliyor.

6 Şubat 2008

İstisna sergisi, Belgrad’daki Kontekst Galeri’ye taşınıyor. Aşırı sağcı Otečestveni pokret Obraz [Vatansever Hareketin Onuru] tüm vatanseverlere serginin açılmasını engellemek üzere web sitesinden ve çeşitli günlük gazetelerden çağrı yapılıyor.

7 Şubat 2008

3 pm: Polis, sergi organizatörlerini, pek çok aşırı grubun sergiyi basıp açılışı engelleyeceklerini ilan ettiklerini söyleyerek uyarıyor.

6 pm: Sivil kıyafetler içinde birkaç düzine polis galeriye ve çevre sokaklara geliyor.

6.15 pm: Çevre sokaklara, aşırı grupların galeriye yaklaşmalarını ve girmelerini engellemek üzere polis kordonları kuruluyor.

6.40 pm: Kimliği belirlenemeyen bir kişi, galeriye girmeyi ve Dren Maliqi’nin Adem Jashari’yi resmeden işinin bazı kısımlarını yırtmayı başarıyor. Suç ortağı eserin tamamını parçalayarak görevi tamamlıyor.

6.50 pm: Organizatörler, parçalara ayrılmış işi olduğu yerde bırakarak açılışa devam etme kararı alıyorlar.

7.05 pm: Açılış konuşmaları başlıyor. Küratörlerin ilk birkaç cümlesin ardından orada bulunan aynı zamanda bir ressam ve Sırp Sanat ve Bilim Akademisi üyesi bir “vatansever” elinde tuttuğu taşı sallayarak organizatörlere hakaret ediyor ve konuşmayı kesiyor. Ona birkaç kişi katılıyor, aralarında yanında iki çocuğu olan bir kadın var, çocuklarını “terörist Şiptar sanatına” tükürmeleri için oraya getirmiş.

7.15 pm: Organizatörler polisin, açılışa devam edebilmeleri için müdahele etmesini istiyor. Olayda yetkili polis memuru insanların ifade özgürlüklerin kısıtlayamayacaklarını söylüyor.

7.20 pm: Polis organizatörlere açılışı durdurmalarını, zira artık etkinliğin güvenliğini sağlayamayacaklarını söylüyor.

Daha sonra 11 pm’e kadar: Organizatörler ve sergiyi görmeye gelenlerin bir kısmı bu olaydan etkilenerek Center for Cultural Decontamination [Kültürel Arınma Merkezi]  adli merkezde bir araya geliyor ve Workers in Culture (RUK) [Kültür İşçileri] adlı bir grup kurarak serginin tekrardan açılabilmesi için kamuya açık bir mücadele başlatma kararı alıyorlar.

8 Şubat 2008

6 pm: Kontekst Galeri’nin cam kapısı ve galerinin tabelası kırılıyor. Polis organizatörlere, güvenlik gerekçesiyle o gece galeriden sanat işlerini kaldırmalarını tavsiye ediyor.

11 Şubat 2008

3 pm: Belgrad Üniversitesi’nden öğrenciler Avrupa’nın Alternatifi Yok adlı bir protesto organize ediyorlar. Hükümet AB üyelik anlaşmasını imzalamazsa, Sırbistan Başbakanı Vojislav Koštunica’nın istifa etmesini istiyorlar.

13 Şubat 2008

12 am: RUK, Belgrad Medya Merkezi’nde, İstisna sergisinin açılışını engelleyen şiddet olaylarıyla ilgili bir basın toplantısı düzenliyor.

17 Şubat 2008

12 am: Kosova Parlamentosu’nun özel bir oturumunda Bağımsızlık Bildirgesi ilan ediliyor.

7 pm: Fanatik gruplar Belgrad’da olay çıkarıyor, ABD, Slovenya büyükelçilikleri ile Liberal Demokrat Parti’nin (LDP) bürolarına ve McDonalds restoranlarına saldırıyorlar. Pek çok gazeteci saldırıya uğruyor, dayak yiyor, otuzun üzerinde kişi yaralanıyor. Polis olaylara gecikerek müdahale ediyor.

20 Şubat 2008

Avrupa’nın Alternatifi Yok başlıklı panel Belgrad Medya Merkezi’nde yapılıyor. Çoğu Belgrad Üniversitesi profesörlerinden oluşan konuşmacılara, faşist örgüt taraftarları sözlü saldırılarda bulunuyor.

21 Şubat 2008

Belgrad’da, Kosova Sırbistan’dır başlıklı gösteriler düzenleniyor. Gösteriler sırasında ve sonrasında aşırı sağcı fanatik gruplar ABD büyükelçiliği ile McDonalds restoranlarını ateşe veriyor, Hırvatistan, Türkiye ve Almanya büyükelçiliklerinin yanı sıra bazı yabancı bankaların bürolarını yıkıyorlar. Pek çok gazeteci dövülüyor, bazı dükkânlar yağmalanıyor. İki yüzün üstünde kişi yaralanıyor. Bir kişinin öldüğü teyit ediliyor. Polis gecikerek müdahale ediyor.

28 Şubat 2008

Polis, öğrencilerin Avrupa’nın Alternatifi Yok hareketinin düzenlediği Avrupa’ya Açılan Bir Pencere adlı toplantıyı yasaklıyor. Bu yasaklamanın ardından bu harekete bağlı bazı kişiler, Slovenya büyükelçisiyle beraber, Slovenya büyükelçiliğinin kırılan camın yerine yenisini takıyorlar.

7 Mart 2008

Polis, öğrencilerin Avrupa’nın Alternatifi Yok hareketi tarafından organize edilen Bir Başbakan Aranıyor adlı eylemini yasaklıyor.

8 Mart 2008

Polis, Siyahlı Kadınlar adlı STK’nın organize ettiği halka açık Uluslararası Kadın Günü’nü yasaklıyor.

4 pm: Sırbistan Başbakanı Vojislav Koštunica bir basın toplantısı düzenleyerek Kosova ve Avrupa ile bütünleşme konularında iktidardaki koalisyonda bir fikir birliği kalmadığını ilan ediyor ve 5 Mayıs 2008’de erken seçim yapılacağını duyuruyor.

7 Şubat gazetesinden çevrilmiştir, s.9
(7. februar – Glasilo Radnika u kulturi.pdf )




Linkler

“İstisna – Priştine Güncel Sanat Sahnesi” sergi kataloğu:
http://www.kontekstgalerija.org/pdf_08/odstupanje.pdf

RUK! açıklaması:
http://radniciukulturi.net/ruk

RUK! gazetesi:
http://radniciukulturi.net/files/7februar_Glasilo%20Radnika%20u%20kulturi.pdf

Reartikulacija dergisinde çıkan serginin kapatılmasıyla ilgili tepkiler :
http://www.reartikulacija.org/RE3/ENG/stateofexception3_ENG_excep.html

Rekapitulacija
http://www.msuv.org/publications/rekapitulacija2008/rekapitulacija2008.pdf

Kontekst arşivi 06/07/08
http://www.kontekstgalerija.org/pdf_08/KontekstArhiva.pdf

“İstisna – Priştine Güncel Sanat Sahnesi” sergisinin basılması – İki görgü tanığı anlatıyor – Jelena ve Vlidi’nin blog yazıları. 
http://www.labforculture.org/en/members/jelena-vesic/blog/the-interruption-of-the-exhibition-%27exception-contemporary-art-scene-from-prishtina%27-two-eyewitness-account-part-i

Alkatraz Galerisi’ndeki tartışma:
http://www.kudmreza.org/alkatraz/arhiv/razstave/2008_04a_eng_kontekst.html

“Force of Trauma”, Sezgin Boynik’in bir metni
http://victims.labforculture.org/site/texts/force-of-trauma

Adem Jashari’nin Priştine’deki 12 metre uzunluğundaki imgesi üzerine:
http://www.bookcase.com/~claudia/mt/archives/000812.html

Sergi ile ilgili yazılar:

http://www.cunterview.net/index.php/Artists-Reviews/Belgrade-Exhibition-EXCEPTION-forced-to-close-before-opening.html

http://www.newkosovareport.com/index2.php?option=com_content&task=view&id=518&pop=1&page=75&Itemid=39

http://www.reuters.com/article/entertainmentNews/idUSL0716728920080207

http://www.osservatoriobalcani.org/article/articleview/9779/1/407

http://www.ecopolis.org/statement-of-support-for-artists-of-the-exhibition-exception-contemporary-art-scene-from-prishtina/

http://www.juliagorin.com/wordpress/?m=200902

İngilizceden çeviren: Çiçek Öztek

En son makaleler
Şükrü Argın

Daralan Kamu, Buharlaşan Siyaset ve Çıkış İmkânları

1970'lerin sonlarından bu yana neoliberal hegemonya altında yaşıyoruz. Küresel düzeyde etkili olan bu hegemonyanın en bariz veçhesi, hiç şüphe yok ki, "özel"in "kamu"ya yönelik sürekli ve şiddetli hücumudur.

Brian Holmes

Kendinden Geçme, Korku ve Sayı: “Kalabalıkların Adamı”ndan Kendini Örgütleyen Çokluk Mitlerine

Demokratik birey ile şehirli çokluk arasındaki ilişkinin yapısını kuran kendinden geçme (ecstacy) ve korkunun, kaygı ve arzunun eski tarihinden bizim kişisel ve politik hayatlarımızda ne gibi izler kaldı? Bu korkuyu boğup durdurmak, bu kaygıyı bastırmak için şehrin tam da dokusunda, hatta insan tenlerinin ve psikelerinin tam içinde ne gibi tuzaklar ve çıkmaz sokaklar inşa edildi?

Dušan Grlja

Sosyalizm Sonrası Özerkliğin Çatışkıları

Bu makale, eski Yugoslavya bölgesinde, veya jeopolitik gündemin terminolojisiyle söylersek "Batı Balkanlar"da, "kültürel üretimin" çevresel neo-liberal ekonomi politiğinin post-sosyalist çerçevesinde, özerkliğin anlamları ve işlevlerini açıklamayı amaçlamaktadır.

Vartan Jaloyan

Ermenistan’daki Yeni Siyasi Özneler ve 1 Mart Olayları

Günümüz Ermenistan'ında meydana gelen siyasi ve sosyal gelişmeler, "üçüncü dünya ülkeleri"ndekilerle benzerlikler göstermektedir. Lakin, benzerliklerin yanında farklılıklar da vardır. Sovyet sanayileşmesi, Ermenistan'a demografik, endüstriyel, siyasi ve kültürel merkezileştirmeyi getirmiş, ülke nüfusunun yüzde 30'undan fazlası başkentte yığılmıştır.

Oksana Shatalova

Asyaca Direnmek

Romantik bir sözcük olan "direniş", güncel sanat alanında geniş bir anlamla, sıkça kullanılıyor, çünkü bu sözcük, güncel sanata inancın - kapitalizmin "doğal düzenine" karşı koyma iddiasının ve iradesinin - temel simgelerinden biridir.

Rastko Močnik

Extravagantia II: Koliko Fašizma? [Extravagantia II: Ne Kadar Faşizm?]

Kayıtsızlık ile bugün yaşanan güçsüzlük arasında bir bağ var. Devletler kayıtsızlığı örgütlüyor, faşizm ile sözleşmeler yapıyor, ve sonra da ona yem olabiliyor. Halk hatırlıyor, direniyor, mücadeleyi sürdürüyor. Bugün anti-faşist bir cephe mevcut değil; onun yerine faşizmin varlığına teslim olmayı reddeden, yaşamda nefretin, sürekli gerginliğin ve savaşın ötesinde bir şeylerin var olduğunu bilen, ve bugünkü devletten yarım yüzyıl önceki devletlerden ve gücü elinde tutanlardan farklı davranmasını talep etme gücüne sahip bireyler var. Bu çözümlemeleri bu yöndeki talepler başarıya ulaşsın, insanlar bu talepleri formüle edebilsinler diye ve bu yüzyılın kâbusunu sona erdirebilsinler diye kaleme alıyorum.

Siren İdemen, Ferhat Kentel, Meltem Ahıska, Fırat Genç

Ferhat Kentel, Meltem Ahıska ve Fırat Genç’le Milliyetçilik Üzerine Siren İdemen

Oturduğumuz yerden milliyetçilik üzerine konuşmak başka, Anadolu'yu arşınlayıp yüz yüze görüşmeler yapıp konuşmak başka. "Milletin Bölünmez Bütünlüğü": Demokratikleşme Sürecinde Parçalayan Milliyetçilik(ler) başlıklı ufuk açıcı bir çalışma yapan Ferhat Kentel, Fırat Genç ve Meltem Ahıska'ya kulak veriyoruz...

Jelena Vesić

Sergileme Politikaları ve Güncel Sanatta Ulusal Temsilin Sorunları

Söz konusu serginin gerçekleştirilmesinin temel motivasyonlarından biri belki de, Belgrad güncel sanat çevrelerinin, 2000 yılından sonra "resmen" meydana çıkmış genç ve canlı Kosova sanat ortamına duydukları özel ilgidir. İlginç bir diğer nokta ise, yerel güncel sanat ortamlarının "Batı Balkanlar"da böyle aniden "serpilmesi", çoğu zaman çeşitli yabancı kuruluşlardan gelen önemli miktarda para akışıyla ilişkiliydi ve hâlâ da ilişkili.

Vladimir Jerić Vlidi

Dört Perde ve Bir Çift Çorap

Bu oyundaki aktörler sahneye "ikon" olarak çıktılar; kendi imgelerine gömülü olarak. İkisi de galeride ayakta duruyordu, birinin Adem Jashari ötekinin Elvis Presley olduğu anlaşılıyordu. Birincisi savaşçı/aşiret giysileri içinde, elinde sıradan, gündelik bir işmiş gibi bir otomatik silah tutuyordu; ikincininse zamanında Andy Warhol'un resmettiği gibi üzerinde kovboy giysileri vardı, elindeki silahı çekmiş, ona bakanlara çevirmişti. İkisi de Dren Maliqi'nin "Yüz Yüze" başlıklı işinin bir parçası olarak orayı ziyaret etmeye gelmişti.

Dušan Grlja

İstisna ve Olağanüstü Hal

Kosova'nın başkenti Priştine'den genç Arnavut sanatçıların sergisine "Exception" [İstisna] gibi bir ad vermek ve bu sergiyi, Sırbistan'ın en büyük iki şehri Belgrad ve Novi Sad'da sergilemek ilk bakışta oldukça uygun görünebilir. Çok keskin iki kutbun olduğu böyle bir durumda, Kosova ve Sırbistan'dan insanları bir araya getiren bu tip bir sergi organize etmek şüphesiz istisna olarak görülebilir (on yıllardır süren bir savaş, bir tarafta Kosova'nın tek yanlı olarak bağımsızlığını ilan etmesiyle bir sonuca bağlanıyor, öbür tarafta Sırbistan yönetiminin, Kosova'nın, uluslararası arenada tanınan Sırbistan devletinin bir parçası olarak kalması yönündeki kesin tavrı var).

Balca Ergener

“Ellinci Yılında 6-7 Eylül Olayları” Sergisi ve Sergiye Yapılan Saldırı Üzerine

İstanbul'da yaşayan Rum, Ermeni ve Yahudilere karşı 6 ve 7 Eylül 1955'te büyük çaplı bir saldırı gerçekleşti. 20-30 kişilik gruplar halinde ve birbirleriyle bağlantı içinde hareket eden yaklaşık 100,000 kişi, İstanbul'da gayrimüslimlerin yoğunlukla yaşadığı ve çalıştığı birçok mahalle ve semtte şiddet eylemleri gerçekleştirdi. Bu olayların 50. yıldönümüne denk gelen 6 Eylül 2005 tarihinde, İstanbul'da, Karşı Sanat Çalışmaları'nda "Tümamiral Fahri Çoker'in Arşivinden: Ellinci Yılında 6-7 Eylül Olayları" adlı bir sergi açıldı.

Erden Kosova

Yavaş Kurşun II

Farklı ideolojik konumlardan yola çıkılarak "çağdaş" ya da "güncel" sıfatıyla tanımlanmış sanatsal üretim alanının siyasal olanla ilişkisi son dönemdeki bazı tartışmaların getirdiği yoğunlaşmayla daha bir önem kazanmış görünüyor.

Zeynep Gambetti

İktidarın Muhalefeti / Muhalefetin İktidarı

Aydınlanma'dan beri siyasal hayatta tartışmaya çok büyük normatif anlamlar yüklenmiştir. Tartışma sadece çatışmanın alternatifi olmakla kalmaz, ayrıca birlikte yaşamı mümkün kılan ilkelerin akılcı zeminlere oturtulmasını sağlar. Gerek Kant, gerekse Mill'de tartışma ve münazara kamusal doğruya ulaşmanın yegâne yoludur.

Tanıl Bora

Sol, Liberalizm ve Sinizm

Ergenekon davası, celâlli bir atışmaya yol açtı. Neredeyse Ergenekon camiasının, yani devletin gayrınizamî harp aygıtının, para-legal şebekelerin ve çetecilerin ifraz ettiğine eş bir gayz açığa çıktı bu münakaşalarda.

Red Thread Editorial Board

Sayı 1 – Editörün notu

“Red thread” ifadesinin metaforik anlamı, sadece labirentten çıkışı değil, aynı zamanda toplumsal değişimi arzulayan ve bu süreçte kültür ile sanatın etkin rol oynamasını savunan farklı entelektüel, toplumsal ve sanatsal deneyler arasındaki kırılgan ve esnek bağı da temsil ediyor.